perjantai 15. maaliskuuta 2013

Erittäin niukkaravinteinen ruokavalio ja painon hallinta, VLCD / ENE

Tuntuuko sinusta, että kun haistatkin ranskalaisia tai suklaata, vyötärölle pamahtaa kaksi kiloa lisää painoa? Tai että syöt kuin perhonen, mutta maha senkun paisuu kuin virtahevolla? Otan osaa. Aidosti! Sillä minäkin olen ollut siellä. Kun olin saanut ihanan pienen poikani, sain painoni nopeasti laskemaan. Poika söi kuin hevonen ja yksinäisenä kärräsin häntä vaunuissa pitkiäkin lenkkejä. Odotin innolla töihin paluuta ja tanssiharrastuksen alkamista.

Sitten hajosi polvi. Se on ihan oma tarinansa, mutta rikkinäisen jalan kanssa ei ole helppo kuntoilla tai liikkua. Erityisesti tanssimisesta luopuminen ahdisti. Masensi. Pari palaa suklaata helpotti. Ja muffinssi. Ja pasta. Ja....

Tuttua? Aika ajoittain sain painoa alas, milloin onnellisen rakastumisen, milloin jonkun muun motivaattorin avulla. Vaan aina tuli painoa lisää ja uusi kymmenkilon raja-aita murtui. Lohduttauduin ja puolustauduin perintötekijöillä ja rikkinäisellä jalallani, mutta se ei auttanut tilannetta.

Kun lääkäri sanoi kirjoittavansa minulle taas uutta lääkettä, tällä kertaa verenpaineeseen, kieltäydyin. Pyysin sen sijaan lähetettä painonhallintaryhmään, sillä en enää kokenut itse hallitsevan tilannettani. Olin toki itsekin käyttänyt muutaman kerran VLCD (Very Low Calory Diet) / ENE (Erittäin Niukkaenerginen Ruokavalio) -tuotteita, mutta paino ei pysynyt alhaalla. Ryhmässä sain päivitystä painonhallintatietoihini, tosin tuttua sellaista. Lisäksi sain puhtia laihduttamiseen 10 viikon pussittelusta.


Kuvat napattu tuottajien sivuilta. Valikoimaa siis löytyy runsaasti. Kokeilemalla löydät omat mielilitkusi.

Erittäin niukkaenerginen ruokavalio voi auttaa alkuun laihdutettaessa, mutta se yksistään ei ole ratkaisu lihomiskierteen katkaisuun. Se on helppoa. Useimmille. Ainakin minulle. Ei tarvitse laskea kaloreita, vitamiineja tai proteiineja. Ei tarvitse punnita ruokia tai laskea pisteitä. Tuotteista saa kaiken, mitä ihminen tarvitsee. Mutta kaloreita tulee vain alle 600 / vuorokausi.

VLCD-/ENE-dietin aikana keho menee ketoosiin. Se tarkoittaa sitä, että keho alkaa käyttämään varastoimiaan rasvoja. Samanlainen tilanne tulee, jos noudattaa tiukkaa hiilihydraatitonta diettiä. Tämä ei ole pitemmän päälle terveellistä, sillä mm. aivot ja lihakset tarvitsevat hiilihydraatteja toimiakseen kunnolla. Myös sisäelimet voivat vahingoittua, jos diettiä jatkaa liian pitkään. Siksi painonhallintaryhmä on se ainoa paikka, missä ENE-diettiä voi noudattaa yhtäjaksoisesti 10 viikkoa. Kontrolloidusti ja turvallisesti. Jos saisit tuon saman 600 Kcal tavallisesta ruuasta, ei keho saisi tarvitsemaansa määrää proteiineja, vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja. Tämä aiheuttaisi sen, että lihakset alkaisivat surkastua ja keho voisi huonosti. Sisäelimille aiheutuisi vahinkoa.

Vaikka ENE-ruokavalio on helppoa, siitä luopuminen ei välttämättä ole. Siksi painonhallintaryhmän loppupuolella harjoitellaankin syömään oikein ja terveellisesti. Se tarkoittaa jokaisen suupalan miettimistä ja harkitsemista. Proteiinien, vitamiinien, hivenaineiden ja mineraalien kontrolloimista. Ja kaloreiden.
Painonhallintaryhmän avulla lähti itselläni upea painonpudotus alkuun. Vuodessa sain yli 30 kg pois elopainostani. Painon karistessa myös liikunta helpottui ja ihana "noidankehä" tuki edistymistä. Paino alas, liikuntaa lisää, paino enemmän alas, liikuntaa vieläkin enemmän.

Tosin kun keho on tottunut vähäiseen kalorimäärään, se tuppaa kuurin jälkeen tallentamaan kaiken mahdollisen talteen. Eli kieltämättä jonkinasteinen noidankehähän tästä helposti tulee. Älä siis luota  liian helppoon ratkaisuun!

Motivaatio pitää olla kohdallaan. Porkkanoita, jota kohti porskuttaa (mikä mielikuva). Tähän paikaan täytyy siis tehdä pieni tunnustus: painonpudotuksen motivaattorina toimi vahvasti vajaa vuosi aiemmin varaamani matka Karibian-risteilylle. Ja mitenköhän penniä venyttelevä yksinhuoltaja sinne pääsi? Voittamalla matkalahjakortin nettikilpailusta! Joku sen voiton aina näköjään saa ja nyt se olin minä! Jo oli aikakin....

Mikä olisi tämän pätkän opetus? Hyvä motivaattori kannustaa eteenpäin. Kaikkea kohtuudella, myös ENE-ruokia ja -litkuja. Mitään oikotietä onneen ei oikeasti taida olla, vaikka siitä itse aina unelmoi. Sinä itse olet oman onnesi seppä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti